NÉPEK KENYEREI
Minden országnak megvan a maga jellegzetes kenyere, péksüteménye. A franciák büszkék a baguettre, Indiában tandoori kemencében sütik a csapatit, mediterrán vidékre jellemző az olívaolajos focaccia. Az arabok grillen sütött húsokkal és zöldségekkel töltik meg a pitát, a bajorok a rozsból készült kenyeret kedvelik. A laposra kinyújtott, majd paradicsomszósszal megkent és sajttal megszórt kenyértészta volt a pizza elődje, de itt van az egész rozsszemes savanyú kenyér, amit Finnországon kívül sehol nem ismernek.
Amerikai sajtos kenyér(2 cipó)
Hozzávalók:
45dkg finomliszt, 25dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5dkg élesztő, 2 tojás, 1kk só, 1ek cukor, 5dkg búzapehely, 1ek őrölt kömény, 15dkg reszelt sajt, 3.5-4dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és alaposan összegyúrjuk. Langyos helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Két püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük őket. 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A hozzávalók arányos csökkentésével, elkészíthető kenyérsütőgépben is.
Hozzávalók:
10 dkg kukoricaliszt, 30dkg finomliszt, 2.5dkg élesztő 1kk só, 1kk cukor, 5dkg vaj, 1 tojás, 2-3dl tej
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, majd alaposan megdagasztjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és kenyérformát formálunk belőle. A tetejét vizes ecsettel lekenjük. Sütőzacskóba tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük
Hozzávalók:
22 dkg hámozott burgonya, 35 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2.5 dkg élesztő, 1 kk. köménymag, 2 kk. só, 2 dkg vaj, 2-2,5 dl víz
Elkészítés:
A hámozott burgonyát megfőzzük, majd összetörjük. A többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük és alaposan megdagasztjuk. Langyos helyen letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és cipót vagy veknit formálunk belőle. Sütőzacskóba helyezzük és 190°C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük 45-50 perc alatt.
Hozzávalók:
½ kg liszt, púpozott kávéskanál só, 1 púpozott kávéskanál koriander , 1/2 liter langyos víz, 20 dkg csicseriborsó , 7 gr szárított élesztő, egy csipet római kömény
Elkészítés:
A lisztet, a vizet, a sót és az élesztőt beletettem a gépbe, beállítottam a dagasztóprogramot, és hagytam, hadd dolgozzon helyettem.
A koriandert mozsárban összetörtem, a csicseriborsót sós vízben puhára főztem.
Félidőben kinyitottam a gépet, rászórtam a csicseriborsót, a római köményt és a koriandert, és megvártam, amíg jól megdagasztja. A csicseriborsó kicsit darabos marad, de ez a jó benne.
Akkor kivettem, és egy hosszú hurkát sodortam belőle. Felvágtam 8 részre, és minden darabot lisztezett gyúródeszkán kör alakúra kinyújtottam.
Kettőt azonnal meg is sütöttem. Előmelegített sütőben, 240 fokon, a rácsra téve 5 percig sült.
A többit egy műanyag dobozba tettem, ami bírja a mélyhűtést, mindegyik közé folpack fóliát tettem, és így ment a mélyhűtőbe. Amikor kiveszem a mélyhűtőből, előmelegített sütőben, fagyottan a rácsra teszem, és 200 fokon kb. 8 percig sütöm. 1 darabban: energia 43 Kcal, szénhidrát 7,7 gr
Hozzávalók:
10 dkg dióbél
5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
4 ek dióolaj (vagy étolaj)
1,5 kk só
75 dkg finomliszt
Munkafolyamat:
A diót apróra vágjuk. 10 darabot egészben hagyunk a díszítéshez.
A felaprított diót egy serpenyőben megpirítjuk.
A kézmeleg tejet egy tálba öntjük, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés lisztet elkeverünk benne. Langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután az olajat és a sót hozzáadjuk. A liszttel hólyagos tésztává dagasztjuk. A diót beledolgozzuk.
Ha kenyérsütőben készítjük elő, akkor a hozzávalókat egyben beletesszük és megdagasztatjuk. A kelesztést már nem a gép végzi (mert nem fér el benne).
A tésztát egy tálban, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Meglisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük és gömbölyded cipókat formálunk belőle. A tetejüket nem túl mélyen kb. ujjnyi szélességben késsel bevagdossuk és a kimaradt diókat ezekbee a vájatokba tesszük.
Tepsire rakjuk (nem túl közel egymáshoz). Kb. 30 percen át ismételten kelesztjük.
Előmelegített sütőben, közepesnél nagyobb lángon (180 fok)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 dl joghurt
1 kk só
1 kk szárított élesztő
1 kk cukor
2 ek olaj
kevés langyos víz
Elkészítés:
A hozzávalókból nem ragadós tésztát gyúrunk.
Fél órát pihentetjük, majd a cipóból 8 gombócot formálunk.
Tenyerünk között ellapítjuk, nyújtófa segítségével vékonyra, nagyjából kör alakúra formázzuk.
Száraz teflonserpenyőben mindkét oldalát erős lángon 2-2 percig sütjük.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1/2 tk só
1 púpos tk szódabikarbóna
2 tk barna cukor
225 ml joghurt
magvak (ízlés szerint)
Elkészítés:
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával, illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.
Fakanál segítségével nagyjából belekeverjük a joghurtot, majd a kezünkkel dolgozzuk teljesen össze a tésztát.
Fél percig dagasztjuk, és kerek veknit formálunk belőle, tetejét kereszt alakban bevágjuk, és olívaolajjal kikent sütőlapra helyezzük.
12 percig sütjük 230 fokon, majd 200 fokra kapcsolunk és további 30-40 percig sütjük a kenyeret, illetve míg megkopogtatva tompa hangot ad. (Ha nagyon égne a teteje, sütőpapírral letakarhatjuk.)
Langyosan a legfinomabb, vajjal megkenve. Hivatalosan rebarbaradzsem is dukál hozzá.
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Katalán cukkinis
Hozzávalók:
30 dkg cukkini
50 dkg finomliszt
2 dl langyos víz
5 dkg olívaolaj
2,5 dkg élesztő
1 ek só
10-15 dkg reszelt ementáli sajt
Elkészítés:
A cukkinit héjastul lereszeljük. Egy kicsit kinyomkodjuk a levét (csak nagyon lazán).
Egy nagy tálban 2 dl langyos vízben szétmorzsoljuk az élesztőt.
Az élesztős vízhez adjuk a lisztet, a cukkinit, a sót és az olívaolajat. Tésztává gyúrjuk.
Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük (40-60 perc).
Lisztezett deszkára borítjuk, és 2 hosszú kenyeret formálunk belőle. Olajjal megkent tepsire tesszük.
Reszelt sajttal megszórjuk, 20-30 percig langyos helyen ismét kelesztjük.
200-220 fokos sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc).
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Török lepénykenyér
Hozzávalók:
Tésztához:
20 g élesztő
1 tk cukor
250 ml langyos víz
450 g liszt
1 tk só
2 ek olaj
2 ek joghurt
Kenéshez, szóráshoz:
1 ek tej
1 ek olaj
szezámmag
Munkafolyamat:
Az élesztőt a cukorral a langyos vízben feloldjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Majd beletesszük az olajat, jogurtot és sót, és sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megpróbáljuk szép, kerek formára kinyújtani, letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.
Ujjainkkal mélyedéseket nyomkodunk a megkelt tésztába, majd óvatosan megkenjük az olaj-tej keverékkel, és megszórjuk a magokkal.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
sütési hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Ír szódás
Indiai naan
Francia diós
Marokkói pita